STURGILL SIMPSON – CUTTING GRASS VOL. 2 – THE COWBOY ARMS SESSIONS

Artiest info
Website
facebook
Label: High Top Mountain Records / Thirty Tigers

Een countryzanger die ons in de voorbije jaren aangenaam verrast heeft met zijn platen is Sturgill Simpson. Toen we de nu 43-jarige singer-songwriter een paar jaartjes geleden live aan het werk zagen tijdens een optreden op een Belgisch festival waren we ervan overtuigd dat hij voor een lange periode het countrygebeuren zou overheersen. Zijn drie eerste albums “High Top Mountain” uit 2013, “Metamodern Sounds In Country Music” uit 2014 en “A Sailor’s Guide To Earth” uit 2016 waren platen met erg sterke songs die afwisselden tussen knappe ballads en swingende countryrock-liedjes.

Intussen heeft Sturgill Simpson al zes albums uitgebracht met “Sound & Fury” uit 2019 als vierde cd, waarna hij besloot om zich toe te gaan leggen op een revival voor de bluegrass-muziek en hij daarvoor twee platen heeft opgenomen onder de titel “Cuttin’ Grass” met “Volume 1: The Butcher Shoppe Sessions” dat vorig jaar in oktober op de markt is gekomen en daarna “Volume 2: The Cowboy Arms Sessions” dat al rond de jaarwisseling is verschenen maar dat we hier wegens het vrij laattijdig bereiken van onze redactie nu nog wat nader zullen bekijken en beluisteren, iets wat u trouwens ook in zijn geheel kunt doen via de audiovideo die we aan de recensie hebben toegevoegd.

De twaalf nummers op dit tweede bluegrass-album zijn net als de twintig songs op de eerste plaat allemaal liedjes die Sturgill Simpson zelf heeft geschreven en vaak ook al heeft opgenomen in een countryversie op zijn vorige albums. Net als bij de eerste reeks werd hij voor de opname van de songs ook nu weer bijgestaan door enkele gevestigde namen in de wereld van de bluegrassmuziek zoals gitaristen Tim O’Brien en Mark Howard, banjospeler Scott Vestal, fiddler Stuart Duncan en de 29-jarige mandolinespeelster Sierra Hull uit Nashville die op enkele tracks ook voor backing vocals zorgt.

Twee songs uit deze plaat zijn eerder nog nooit uitgebracht, met name het nummer “Tennessee” en het door Sturgill Simpson samen met de in 2016 overleden countrylegende Merle Haggard gecomponeerde nummer “Hobo Cartoon”. Zes van de twaalf songs op deze cd werden geplukt uit zijn album “A Sailor’s Guide To Earth” uit 2016. Daarnaast zijn er drie nummers akomstig uit debuutalbum “High Top Mountain” en er is ook één song die hij voor de start van zijn solocarrière heeft opgenomen toen hij deel uitmaakte van de groep ‘Sunday Valley Band’.

Opvallend is ook dat Sturgill Simpson zijn grootvader Ora Simpson die bij hem al in de kinderjaren de bluegrassmuziek introduceerde op het cd-hoesje vermeldt als co-producer van het album. We hebben een vermoeden dat hij na deze twee bluegrass-platen zal terugkeren naar de outlaw-countrymuziek die hij op zijn vier eerste albums heeft opgenomen. Maar wanneer zijn eerstvolgende plaat zal gaan verschijnen is momenteel echter nog niet geweten.

(valsam)